Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Bessen tegen bilharzia

Foto: Ch.Lugt
25-04-2017

Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.

De ziekte wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die door de vochtige huid van mensen kan dringen en zo in de bloedbaan en uiteindelijk in de organen terechtkomt. De worm leeft als larve in bepaalde zoetwaterslakken. Deze slakken komen vooral voor op plaatsen waar mensen veel gebruik maken van het water, zoals voor het wassen van kleding en kookgerei. Bilharzia treft dan ook vooral mensen die geen sanitaire voorzieningen hebben en geen veilig drinkwater uit een waterleidingsysteem kunnen putten. Een deel van de oplossing voor dit probleem is educatie, de aanleg van sanitaire voorzieningen en van waterleidingen. Het verwijderen van de slakken is een andere mogelijkheid.

Wat blijkt nu: in de buurt van dorpen en stroompjes groeit een bes die ter plaatse endod genoemd wordt. Deze endod-bes wordt gebruikt om kleren mee te wassen. De onrijpe, gedroogde bessen blijken een slakkendodende werking te hebben wanneer ze enige uren met water worden gemengd. Bovendien lijkt er met deze methode geen schade aan de mens of aan de overige rivierfauna mee te worden toegebracht: na een dag werden er alweer kikkervisjes, libellen en waterjuffers waargenomen.

Door strenge regelgeving blijkt het helaas lastig om deze methode op grotere schaal toe te passen: de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het als een pesticide en dat betekent dat er heel veel geld moet worden geïnvesteerd om het officieel te kunnen gebruiken.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2017, nr. 1
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/4 | volgende   [RSS]
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
Gojibes – een échte superfood?  (15-03-2017)
Chiazaad, quinoa, chlorella... Exotische en vaak dure voedingsmiddelen of toevoegingen die allerlei gezonde eigenschappen worden toegedicht. In de meeste gevallen valt dat bij nadere beschouwing nogal mee en zijn er dichter bij huis (en veel goedkoper) groentes, zaden en vruchten te vinden die zeker zo gezond of veel gezonder zijn. De gojibes lijkt echter een uitzondering.
Kan knoflook Alzheimer uitstellen?  (10-03-2017)
Alzheimer betekent de geleidelijke achteruitgang van belangrijke functies: het visuele en verbale geheugen, maar ook het vermogen tot aandacht en het uitvoeren van dagelijkse taken. Knoflook heeft verschillende gezonde eigenschappen, waaronder het beschermen van de hersenen tegen schade door veroudering.
Groene antibiotica in de veeteelt  (07-08-2015)
Van een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Indiase melkveehouders en dierenartsen is een interessant filmpje gemaakt.
Rozemarijn veelbelovend voor geheugenverlies  (22-06-2015)
Rozemarijnextract lijkt leeftijdgebonden geheugenverlies te verbeteren.
Minder depressief met saffraan  (15-06-2015)
Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.
 
pagina 1/4 | volgende   [RSS]
 © 2017 Infofyto.nl  •  Powered by beat247