Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Chinese kruiden, werkt dat?

30-07-2012

Chinese kruidenpreparaten worden veelal als dubieuze brouwseltjes gezien, met in het slechtste geval ook nog gemalen onderdelen van bedreigde diersoorten erin verwerkt. Onterecht, blijkt uit recente onderzoeken.

Traditionele Chinese geneeskunde, ook bekend als Traditional Chinese Medicine (TCM) wordt in China al meer dan 2000 jaar toegepast. Dankzij internationale studies wordt TCM over de hele wereld steeds breder geaccepteerd en toegepast. Uit een vergelijking van honderden onderzoeken bleek dat de onderzoeksmethoden steeds beter worden en dat de meeste onderzoeken aantoonden dat TCM effectief is bij het verlichten van symptomen van allerlei kwalen, variërend van dementie en adhd tot hepatitis B en psoriasis. Dat lijkt positief, maar de onderzoekers concludeerden ook dat niet alle studies even goed opgezet waren. Controle met behulp van een placebo blijkt bijvoorbeeld erg moeilijk omdat de Chinese kruidenmengsels vaak heel specifiek smaken en bijna niet na te bootsen zijn. Ook zijn de behandelmethoden dikwijls individueel van aard en worden de kruiden vaak gecombineerd met acupunctuur en massage. Het is dan moeilijk te zeggen wat welk effect heeft.

Meer onderzoek is dus nodig, maar wel duidelijk is dat TCM meer is dan vage toverdrankjes. De kwaliteit van de preparaten is echter niet altijd even hoog. Bij een geregistreerd geneesmiddel is er wél een kwaliteitsgarantie. In Nederland is onlangs het eerste TCM-middel in Europa geregistreerd. Het is een middel op basis van de yamsoort: Diao Xin Xue Kang (DXXK). Hier leest u meer over dit geneesmiddel.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 1 en 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247