Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Chinese kruiden, werkt dat?

30-07-2012

Chinese kruidenpreparaten worden veelal als dubieuze brouwseltjes gezien, met in het slechtste geval ook nog gemalen onderdelen van bedreigde diersoorten erin verwerkt. Onterecht, blijkt uit recente onderzoeken.

Traditionele Chinese geneeskunde, ook bekend als Traditional Chinese Medicine (TCM) wordt in China al meer dan 2000 jaar toegepast. Dankzij internationale studies wordt TCM over de hele wereld steeds breder geaccepteerd en toegepast. Uit een vergelijking van honderden onderzoeken bleek dat de onderzoeksmethoden steeds beter worden en dat de meeste onderzoeken aantoonden dat TCM effectief is bij het verlichten van symptomen van allerlei kwalen, variërend van dementie en adhd tot hepatitis B en psoriasis. Dat lijkt positief, maar de onderzoekers concludeerden ook dat niet alle studies even goed opgezet waren. Controle met behulp van een placebo blijkt bijvoorbeeld erg moeilijk omdat de Chinese kruidenmengsels vaak heel specifiek smaken en bijna niet na te bootsen zijn. Ook zijn de behandelmethoden dikwijls individueel van aard en worden de kruiden vaak gecombineerd met acupunctuur en massage. Het is dan moeilijk te zeggen wat welk effect heeft.

Meer onderzoek is dus nodig, maar wel duidelijk is dat TCM meer is dan vage toverdrankjes. De kwaliteit van de preparaten is echter niet altijd even hoog. Bij een geregistreerd geneesmiddel is er wél een kwaliteitsgarantie. In Nederland is onlangs het eerste TCM-middel in Europa geregistreerd. Het is een middel op basis van de yamsoort: Diao Xin Xue Kang (DXXK). Hier leest u meer over dit geneesmiddel.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 1 en 2
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247