Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme

12-07-2017

De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Door factoren als minder natuurlijk vijanden van de teek, een toename van het aantal gastheren, zoals muizen, en verandering van het klimaat komen er meer teken voor. Daarmee neemt ook de kans om besmet te worden met de bacterie door een tekenbeet toe.

Waarom reguliere Lyme-tests onbetrouwbaar zijnBekende tips om Lyme te voorkomen zijn: verwijder teken binnen 24 uur en let op of er een rode kring verschijnt rond de beet. De rode kring is weliswaar een symptoom dat honderd procent zekerheid geeft dat iemand besmet is, maar komt in slechts dertig procent van de gevallen voor. Geen kring betekent dus zeker niet dat er ook geen besmetting plaats heeft gevonden. De teek zo snel mogelijk verwijderen is beslist een goed idee, maar het is absoluut niet zo dat er dan geen kans op besmetting bestaat.

De reguliere tests kunnen alleen acute infecties laten zien en screenen op de aanwezigheid van antilichamen. Er bestaan echter ook infecties waarbij geen antilichamen worden aangemaakt. Deze infecties zullen dan ook niet door de reguliere tests worden opgespoord. Daarnaast kan de ziekte van Lyme zich ook niet-acuut manifesteren. De infectie is dan wel aanwezig, maar niet agressief. Je hebt dus in eerste instantie, soms jarenlang, geen klachten. Wanneer het immuunsysteem zwakker wordt, kan de bacterie alsnog toeslaan. Je immuunsysteem kan verzwakken door bijvoorbeeld hevige stress, een ongeval of ondervoeding.

Een betere optie om te testen op Lyme is de LTT-test. LTT staat voor Lymfocyten Transformatie Test. Deze test is gevoeliger en selectiever dan een reguliere Lyme-test. Maar ook de LTT-test is geen gouden standaard. Gespecialiseerde Lyme-artsen zullen meerdere testuitslagen en andere bloedwaarden combineren met klachten en ziekteverloop om tot een diagnose te komen.

Hoe wordt chronische Lyme aangepakt?Het is niet voldoende om alleen de Borrelia-infectie te bestrijden. Naast het doden van deze bacterie richt de behandeling van Lyme zich op:
Het bestrijden van andere aanwezige infecties
Het aanvullen van voedingstekorten
Ontgiften ((hierbij gaat het enerzijds om gifstoffen die door de Borrelia-bacterie zijn uitgescheiden, anderzijds om opgehoopte gifstoffen door een verstoord functioneren van organen)
Het afremmen van ontstekingen
Het afbreken van het beschermlaagje waarmee koloniën van Borrelia-bacteriën zich omhullen. Hierdoor worden de bacteriën vatbaarder voor antilichamen en antibiotische stoffen

Er bestaan verschillende behandelingen bij de ziekte van Lyme, oftewel protocollen. Deze protocollen bestaan uit verschillende kruiden waarvan is aangetoond dat ze antibiotisch, ontgiftend, ontstekingsremmend en/of aanvullend op tekorten werken. De prijzen voor de protocollen lopen uiteen van 50 tot 300 euro per maand. Voor welk protocol de patiënt en de behandelaar kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Goedkopere protocollen gaan er vaak vanuit dat je zelf voldoende kennis over kwaliteit in huis hebt om werkzame onderdelen bij elkaar te zoeken. Maar duur is niet per definitie beter: een bedrijf dat protocollen produceert in samenwerking met een arts met grote naamsbekendheid zal al snel hogere marges rekenen. Ook wanneer er veel co-infecties bestaan zal de behandeling duurder worden omdat er dan meer kruiden ingezet moeten worden. De kwestie van co-infecties maakt duidelijk dat standaardprotocollen niet de beste keuze zijn, omdat iedere Lyme-patiënt klachten kan hebben door een andere combinatie van infecties. Protocollen 'op maat' voor elke patiënt hebben dan ook de voorkeur.

Kruiden tegen LymeIn de verschillende protocollen wordt gebruik gemaakt van in elk geval een aantal van de volgende kruiden:
Kattenklauw (Uncaria tomentosa) vanwege algemene effecten op het afweersysteem
Japanse duizendknoop (Reynoutria japonica) ook vanwege algemene effecten op het afweersysteem
Zomeralsem (Artemisia annua) vanwege antibiotische werking
Bitterkoning (Andrographis paniculata) ook vanwege antibiotische werking
Stevia (Stevia rebaudiana) vanwege specifieke anti-Borrelia-werking (vastgesteld in laboratorium; nog niet onderzocht op werking in de praktijk bij Lyme-patiënten)
Grote kaardebol (Dipsacus fullonum) ook vanwege specifieke anti-Borrelia-werking

Belangrijk is om in overleg te gaan met een behandelaar met kennis van zaken en ervaring met Lyme. Hou er ook rekening mee dat een protocol minstens drie maanden gevolgd moet worden voordat je enig resultaat kan verwachten. Vervolgens moet er zeker acht tot twaalf maanden doorbehandeld worden. Doordat de behandeling zo lang duurt, haken veel patiënten voortijdig af. Doorzetten blijkt hier toch het beste devies. Pilotstudies en vele casestudies laten zien dat een langdurig behandelplan in de meeste gevallen tot verbetering leidt.

Lees meer over de protocollen en kruiden tegen Lyme in het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie.

Meer lezen: boeken over LymeHealing Lyme - Stephen Buhner

Stephen Buhner is een pionier op het gebied van Lyme-kruidenprotocollen. In dit boek duikt hij diep in de materie en ontrafelt ook het hele ziektemechanisme dat schuilgaat achter Lyme. Zijn boek onderbouwt hij daar waar mogelijk met wetenschappelijk onderzoek. Dit boek is gericht op professionals en goed geïnformeerde leken die niet terugdeinzen voor grondig onderzoek in het Engels.

Lyme te lijf - Inge van Ulden

Inge van Ulden is opgeleid als farmacochemicus en kreeg zelf als patiënt met de ziekte van Lyme te maken. Na een lange weg langs reguliere en alternatieve therapieën heeft zij voor zichzelf een leefbare situatie weten te creëren. Dit boek is zowel een ervaringsdocument als een goed onderbouwde gids voor patiënten en hun behandelaars over wat er zoal op dit gebied gebeurt. De omschrijving ‘helder en compleet’ is terecht: met een vlotte schrijfstijl behandelt de auteur zowel wat er bekend is vanuit de wetenschap en wat er gedaan wordt vanuit de reguliere geneeskunde als wat er mogelijk is in het alternatieve circuit. Daarbij is de benadering van Van Ulden pragmatisch en nuchter: wat voor de een werkt, kan bij een ander minder succesvol zijn. Maar laten we vooral iedere patiënt de mogelijkheid geven om, samen met een gekwalificeerde behandelaar, voor zichzelf een route te vinden om weg te komen uit het ellendige Lyme-moeras. Dat is haar insteek. Zelf is zij ook door schade en schande wijs geworden. Dit boek is behalve voor patiënten ook verplichte kost voor elke behandelaar die met Lyme te maken heeft.

Lyme natuurlijk genezen - Willem Jacobs

Voor een zeer beknopt en gemakkelijk leesbaar overzicht van waar je als patiënt allemaal mee te maken kunt krijgen in verband met de ziekte van Lyme - en de reguliere en alternatieve behandelingen hiervoor - is dit boekje heel geschikt. De auteur, van oorsprong bosbouwkundige, is via zijn echtgenote ervaringsexpert geworden voor wat betreft Lyme. De meeste Lyme-kruiden die gebruikt worden in de natuurgeneeskunde worden wel genoemd, maar de toelichting erbij blijft bij een samenvatting van de standpunten van Stephen H. Buhner, Mattew Wood en Wolf-Dieter Storl, die verder niet kritisch worden bekeken of van referenties worden voorzien. Voor behandelaars is dit boek wellicht te oppervlakkig, maar als oriëntatie voor de patiënt kan het een goed overzicht zijn.
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247