Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Inzet van kruiden in de veeteelt

31-03-2014

Al eerder berichtten we over het gebruik van kruiden bij huisdieren. Maar ook binnen de veeteelt wordt steeds vaker gebruik gemaakt van natuurlijke alternatieven, zowel bij de biologische als bij de niet-biologische veeteelt.

Bij pluimvee bijvoorbeeld blijkt knoflook veel goeds te doen. Kuikens groeien er beter van, kippen leggen meer eieren en de dieren krijgen een betere weerstand waardoor ze minder snel ziek worden. Ook tijm geeft positieve resultaten: kippen krijgen een betere spijsvertering en een lager cholesterolgehalte. Net als bij knoflook leggen de kippen meer eieren wanneer ze tijm door hun voer krijgen.

Pasgeboren biggen hebben vaak last van diarree. Omdat antibioticagebruik aan banden wordt gelegd binnen de EU is de veehouderij op zoek naar alternatieven. Uit veldproeven in Nederland en de Verenigde Staten – waarbij in toaal 45.000 biggen betrokken waren – bleek dat bepaalde extracten uit met name groene thee en granaatappel de darmgezondheid van de biggetjes verbeterde. De biggen kregen 75% minder diarreeverschijnselen en ook het sterftepercentage was lager dan wanneer de dieren antibiotica kregen toegediend. De biggen die nog wel diarree kregen, herstelden daar goed van wanneer ze de groene thee en granaatappel kregen.

Ook paarden kunnen baat hebben bij kruiden, zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek naar de werking van voedingssupplementen bij luchtzuigende paarden. Wanneer paarden stress ervaren kunnen ze gedrag vertonen dat kribbebijten of luchtzuigen wordt genoemd. De eigenaar kan dan het beste zorgen voor voldoende ruwvoer en proberen stress te voorkomen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het geven van een kruidensupplement samengesteld uit zoethout, IJslands mos, mariadistel, grote engelwortel, pepermunt, kamille, hop en paardenbloem ervoor zorgt dat paarden minder vaak lucht zuigen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2013, nr. 4
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247