Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Kruiden voor dieren?

Foto: IEZ
14-02-2012

Kunnen (huis)dieren ook baat hebben bij kruidenpreparaten? En bestaan er eigenlijk dierenartsen die met kruiden werken?

Die dierenartsen bestaan. Leida Visée, dierenarts in Zeist, maakt bijvoorbeeld gebruik van traditionele Chinese kruidengeneeskunde, naast acupunctuur, chiropractie en homeopathie. Zij behandelt vooral honden en katten. Eerder was zij werkzaam in een reguliere praktijk voor kleine huisdieren, waar ze merkte dat veel diergeneesmiddelen ernstige bijwerkingen vertoonden. De interesse in alternatieven was dan ook gewekt, en na diverse opleidingen was de overstap snel gemaakt. Ook in Natuurlijk Gezondheidscentrum voor Dieren De Oase worden kleine huisdieren met kruiden, homeopathische middelen en voedingsupplementen behandeld.

De Stichting Educatie Holistische Dierenartsen zet zich in voor gedegen opleidingen. Zo organiseerde zij een introductiecursus fytotherapie voor dierenartsen. Tijdens deze cursus werd een patiënt uit de praktijk behandeld: de hoestende en kortademige labrador Lotte. Met een mengsel van grote weegbree, klimop, stinkende ballote, hondsdraf en tijm werd Lotte er weer bovenop geholpen.

Maar ook grotere dieren kunnen veel baat hebben bij een behandeling met kruiden. Zo blijkt uit onderzoek dat varkens met longontsteking baat hebben bij knoflook. Meloenpulp verbetert dan weer de darmgezondheid van biggetjes, blijkens Frans onderzoek. Paarden met de huidaandoening mok (een soort eczeem) kunnen behandeld worden met een honingzalf, waar ook kruidnagelolie en tea tree-olie in verwerkt is. Bij een onderzoek bleek dat de honingzalf duidelijk effect had ten opzichte van een placebozalf.

Op deze site worden naast behandelaars die zich op mensen richten ook dierenartsen vermeld (selecteer 'dierenartsen' in het vakje bij 'hulpverleners').
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247