Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > aloë als los kruid

Aloë als los kruid

Ook bekend als:  Gedroogd sap van Aloë-blad, Succus folia Aloe
Gerelateerde klachten:  verstopping kortdurend
Gerelateerde indicaties:  constipatie
Aloë als los kruid
Gedroogd sap van bladeren; Sap Aloë; Kruidenproduct.
Omschrijving
Het betreft bij Aloë de Aloë capensis-soorten; vooral Aloë ferox Miller. Het sap uit de bladeren wordt gedroogd en geconcentreerd en bevat laxerende stoffen (barbaloinen), die niet in de gel zitten. Aloë-gel heeft andere indicaties en (minder) bijwerkingen.
Let op bij aanschaf
Let op het verschil tussen Aloë-gel en Aloë-blad. Voor de gel is nog geen kwaliteitsnorm vastgesteld, maar deze wordt wel het meest verkocht. Het hier beschreven blad werkt sterk laxerend.
Let op dat een dagelijkse dosis van een preparaat tussen 10 en 30 mg barbaloine (hydroxyanthraceenderivaten) bevat.

De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografieën. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
De juiste individuele dosis is de kleinste hoeveelheid die vereist is om een gemakkelijke, zachte stoelgang te krijgen.
Volwassenen, ouderen en kinderen boven de 10 jaar: preparaten overeenkomend met 10 tot 30 mg hydroxyanthraceenderivaten, berekend als barbaloin, 1 x per dag voor het slapen gaan. De aandrang komt namelijk 8 uur na inname.
Waarschuwingen
· Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.
· Stimulerende laxeermiddelen niet langer gebruiken dan twee weken zonder medisch advies. Niet bij obstructie in de ingewanden of stenosis (vernauwing van het kanaal), atonie (verslapping van weefselspanning), ontstekingsziekten aan de darmen (zoals blindedarmontsteking, ziekte van Crohn, met zweervorming gepaard gaande ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa)), buikpijn waarvan de oorzaak onbekend is; ernstige uitdroging met water- en elektrolytentekort/uitputting. Zoals alle laxeermiddelen dient Aloë niet gegeven te worden indien er ongediagnostiseerde acute of aanhoudende buikklachten aanwezig zijn. Indien elke dag laxeermiddelen nodig zijn, dient de oorzaak van de verstopping te worden onderzocht. Bij chronische obstipatie is het gebruik van laxeermiddelen geen goed alternatief voor verandering in dieet. Belangrijker zijn veranderingen in dieetgewoonten, lichamelijke activiteiten en training ten bate van normale stoelgang.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Hypokaliëmie (kaliumtekort) als gevolg van misbruik van laxeermiddelen versterkt de werking van hartglycosiden en geeft interactie met medicijnen tegen hartritmestoornissen. Gelijktijdig gebruik met andere middelen die hypokaliëmie veroorzaken (zoals diuretica [plaspillen], corticosteroïden en zoethoutwortel) kunnen de verstoring in elektrolytenhuishouding versterken. Laxeermiddelen versnellen de darmpassage en daardoor kan het zijn dat andere geneesmiddelen slechter worden opgenomen.
Bijwerkingen
Ook de normale dosis kan (heftige) buikpijn geven, vooral bij mensen bij een geïrriteerde darm. Chronisch gebruik leidt tot uitdroging, bloed en eiwitten in de urine en tot pigmentatie van het darmslijmvlies. Een donkerbruine verkleuring van de urine komt voor; dit is niet ernstig en van voorbijgaande aard. Overdosering leidt tot heftige krampen, diarree en uitdrogingsverschijnselen.
Meer informatie
Lees voor meer informatie over o.a. bijwerkingen

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Aloë

Aloe barbadensis, Aloe vera, Aloe ferox, Cape Aloes
gebruikte deel: Sap
indicatie(s): constipatie
 © 2020 Infofyto.nl  •  Powered by beat247