Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > bosbes, vrucht

Bosbes, vrucht

Ook bekend als:  Vaccinium myrtillus fructus, Myrtilli fructus
Bosbes, vrucht
Kruidenproduct.
Omschrijving
De EMA-monografie is nog niet gereed. Anthocyanen worden goed verdragen tijdens de zwangerschap. In de 2e WO gebruikten Britse piloten de bessen om beter nachtzicht te hebben, er is een onderzoek dat dit bevestigt en 4 onderzoeken vonden geen verschil. Wel zijn er meer aanwijzingen dat de doorbloeding van het netvlies erdoor wordt gestimuleerd. Het gebruik tegen (kinder) diarree en mondontstekingen is goed onderbouwd.
Let op bij aanschaf
Gedroogde bosbes van medicinale kwaliteit dient minstens te bevatten 0,2% anthocyanen (cyanidin-3-glucoside) en minstens 1% looistoffen (pyrogallol).
De EMA-monografie is nog niet gereed.

De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografie├źn. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
Gestandaardiseerd bosbesextract (36% anthocyanen): 320 tot 480 mg per dag.
Gestandaardiseerd bosbesextract (25% anthocyanen): 3 x daags 80 tot 160 mg.
Gedroogde vruchten: 20 tot 60 gr per dag.
Uitwendig gebruik als mondwater: afkooksel van 10% gedroogde bosbes.
Waarschuwingen
· Pati├źnten die bloedverdunners of antistollingsmedicijnen gebruiken moeten voorzichtig zijn met langdurig gebruik (30 tot 60 dagen) en hoge doses (480 mg anthocyanen per dag) van bosbesextract.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Voor zover bekend is er geen invloed op de werking van andere geneesmiddelen.

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Bosbes

Vaccinium myrtillus
gebruikte deel: Vrucht
indicatie(s): premenstrueel syndroom, spataderen, ontsteking van het mondslijmvlies, circulatie(bloedsomloop)stoornissen
 © 2020 Infofyto.nl  •  Powered by beat247