Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > duivelsklauw als los kruid

Duivelsklauw als los kruid

Ook bekend als:  Harpagophyti radix
Duivelsklauw als los kruid
Kruidenproduct.
Omschrijving
De zijwortels van de Duivelsklauwplanten verdikken zich tot knollen, zoals bij de aardappel. Dat materiaal wordt gedroogd en fijngesneden. In gedroogde vorm dient minimaal 1,2 % harpagoside (bitterstoffen) aanwezig te zijn.
Let op bij aanschaf
De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografieën. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
Voor spijsverteringsklachten drie x daags een afkooksel van 0,5 gr of tinctuur met gelijkwaardige hoeveelheid.
Voor pijnklachten ligt de dosering veel hoger en kan gezien de smaak beter voor een gestandaardiseerd droogextract worden gekozen. Daarvan zijn er enkele als geneesmiddel geregistreerd.
Waarschuwingen
· Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.
· Patiënten met maag- of darmzweren kunnen geen duivelsklauw gebruiken. Voorzichtigheid is geboden bij hart- en bloedvatenaandoeningen.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Patiënten met galstenen dienen hun arts te raadplegen voor het gebruik van duivelsklauw.
Bijwerkingen
Milde maag-darmklachten (diarree, misselijkheid, maagklachten) kunnen optreden bij patiënten die daar gevoelig voor zijn.
Meer informatie
Lees voor meer informatie over o.a. bijwerkingen

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Duivelsklauw

Harpagophytum procumbens
gebruikte deel: Knol
indicatie(s): osteoartritis, anorexie, dyspepsie met maagsapgebrek, spit
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247