Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > klimop als los kruid

Klimop als los kruid

Ook bekend als:  Hederae helicis folium
Gerelateerde klachten:  hoest, natte, Hoest, taai slijm
Gerelateerde indicaties:  hoest
Klimop als los kruid
Kruidenproduct.
Let op bij aanschaf
Geadviseerd wordt om dit (sterke) kruid alleen in goed gestandaardiseerde preparaten te gebruiken. Bij voorkeur geregistreerd. Het uitgangsmateriaal hiervoor is gedroogd blad dat minstens 2,5% hederasaponin C bevat (één van de drie typen triterpeensaponinen in deze plant). Vers sap of blad kan huidirritatie geven.

De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografieën. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
Op het gestandaardiseerd geregistreerd geneesmiddel staat de dosering vermeld, deze is afhankelijk van de bereiding en komt overeen (voor volwassenen) met 0,25-0,4 g gedroogd blad per dag.
Waarschuwingen
· Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.
· Vers sap of blad kan huidirritatie geven.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Bijwerkingen
Overdosering kan misselijkheid, diarree, braken en agitatie geven. Vanwege het gevaar voor overdosering niet als thee te gebruiken.
Meer informatie
Lees voor meer informatie over o.a. bijwerkingen

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Klimop

Hedera helix
gebruikte deel: Blad
indicatie(s): hoest
 © 2020 Infofyto.nl  •  Powered by beat247