Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > lavendelolie

Lavendelolie

Ook bekend als:  Lavandulae aetheroleum
Gerelateerde klachten:  angst, hoofdpijn
Gerelateerde indicaties:  depressie
Lavendelolie (WALA)
Vluchtige olie; Vluchtige olie Lavendel; Homeopatisch geneesmiddel, concentratie werkzame stof(fen) bekend, Kruidenproduct.
Omschrijving
Lavendelolie wordt verkregen door stoomdestillatie van verse lavendelbloemen. Het EMA-rapport behandelt zowel "lavendelolie" als ''lavendelbloemen als gedroogd kruid''.
Let op bij aanschaf
In Nederland is alleen Lavendel badolie als (antroposofisch) geneesmiddel geregistreerd. Dit is NIET voor inwendig gebruik bedoeld. Lavendelolie wordt daarnaast onder de warenwet verkocht. In andere EU-landen (zoals Duitsland) bestaan wel capsules met lavendelolie voor inwendig gebruik die zijn geregistreerd als kruidengeneesmiddel. Deze registratie garandeert de herkomst (de juiste plant) en concentratie. Er is ook heel veel lavendelgeurstof op de markt van andere herkomst (lavandin; synthetische geurstoffen enz.) waarbij men niet op een medicinaal effect kan rekenen.

De mogelijke werkzaamheid van producten die uit deze plant worden gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografieën. In Nederland is een uit dit kruid gemaakt homeopatisch geneesmiddel op de markt. Omdat dit een onverdund aftreksel is, gestandaardiseerd, en de concentratie aan inhoudsstoffen bekend is, kan dit middel toegepast worden op basis van de in de monografieën verzamelde kennis. Let zelf op de correcte dosering.


De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografieën. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
Uitwendig: 6 druppels in een bad; of 3 maal daags enkele druppels inhaleren.
Inwendig (dit geldt voor de zuivere olie, niet voor de badolie): 1 tot 4 druppels (20 tot 80 mg) op een suikerklontje of in een capsule, 1 maal daags.
Waarschuwingen
· Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.
· Dit middel kan de rijvaardigheid beinvloeden dus gebruik het niet bij besturen/bedienen van machines.
· Niet gebruiken bij allergie voor de plant. Niet gebruiken tijdens zwangerschap: lavendel wordt traditioneel gebruikt om menstruatie op te wekken en zwangerschap te beëindigen.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Voor zover bekend is er geen invloed op de werking van andere geneesmiddelen.
Bijwerkingen
Geen bekend
Meer informatie
Lees voor meer informatie over o.a. bijwerkingen

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Lavendel

Lavandula angustifolia
gebruikte deel: Vluchtige olie
indicatie(s): depressie
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247