Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen
home > kruidenmiddel > moederkruid in poedervorm

Moederkruid in poedervorm

Ook bekend als:  Tanaceti parthenii herba
Gerelateerde klachten:  hoofdpijn
Gerelateerde indicaties:  migraine(preventie)
Moederkruid in poedervorm
Poeder; Bloem Moederkruid; Kruidenproduct.
Let op bij aanschaf
Product moet minstens 0,20% parthenolide bevatten.

De mogelijke werkzaamheid van producten die van deze plant zijn gemaakt volgt uit de wetenschappelijke monografie├źn. Indien niet in Nederland maar wel in andere Europese landen geneesmiddelen bestaan met dit kruid worden ze eventueel hier vermeld. Op warenwetkruiden staat doorgaans geen kwaliteitskenmerk. Voedingssupplementen waarmee een (volgens de monografie) werkzame dosis van dit kruid kan worden ingenomen, mogen volgens de Nederlandse wet niet worden genoemd in deze context. Zie voor meer informatie over dosering en kwaliteitseisen de algemene monografie.
Dosering
50 tot 120 mg (0,2 tot 0,6 parthenolide) dagelijks.
Waarschuwingen
· Wegens gebrek aan onderzoek niet of alleen onder medisch toezicht toedienen bij zwangerschap, borstvoeding of aan kinderen onder de 12 jaar.
· Kruid niet gebruiken tijdens zwangerschap i.v.m. effect van spierspanning van de baarmoeder en kans op miskraam. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor de actieve bestanddelen en (andere) planten uit de composietenfamilie. Niet gebruiken onder de 18 jaar. Als de symptomen verergeren tijdens gebruik, arts raadplegen.
Gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen
Voor zover bekend is er geen invloed op de werking van andere geneesmiddelen.
Bijwerkingen
Duizeligheid, spijsverteringsklachten, (brandend) maagzuur, ontsteking van mond en tong met zwelling van de lippen (lijkt een lokale reactie die vermeden kan worden door capsules met het kruid in te nemen), smaakverlies, maag- en darmverstoringen, mondzweren en gewichtstoename. Bij mondzweren gebruik meteen stoppen (is nl. een systemische reactie op het kruid). In mindere mate: opgeblazen gevoel van de buik, hartkloppingen, verstopping, diarree, winderigheid, toename van de menstruatie, misselijkheid en huiduitslag. Verder contactdermatitis en kruisreactiviteit tussen pollen van andere leden van de familie der Composieten (Parthenum hysterophorus en de Ambrosiasoort).
In zeldzame gevallen kan er allergische contact dermatitis, mondzweren of tongirritatie en ontsteking ontstaan. Ook gemeld bij langer gebruik van moederkruid: buikpijn en slechte spijsvertering. Verder genoteerd: zeldzame gevallen van diarree, winderigheid, misselijkheid en braken.
Meer informatie
Lees voor meer informatie over o.a. bijwerkingen

Dit kruidenmiddel gebruikt de volgende plant(en)

Moederkruid

Tanacetum parthenium
gebruikte deel: Bloem
indicatie(s): migraine(preventie)
 © 2020 Infofyto.nl  •  Powered by beat247