Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Minder depressief met saffraan

Foto: Safa Daneshvar
15-06-2015

Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.

Saffraan wordt verkregen uit de gedroogde stempels van de saffraankrokus (Crocus sativus). 90% van de saffraan wordt in Iran geproduceerd. Het is dan ook niet toevallig dat veel onderzoek naar saffraan door de universiteit van Teheran wordt uitgevoerd.

In 2013 werd onderzoek gedaan naar de werking van saffraan bij mensen met depressieve klachten, meer specifiek bij depressies na een dotterbehandeling. Zo’n 50% van de patiënten met een aandoening van de kransslagader heeft namelijk last van depressieve symptomen, waarvan 20% een aanzienlijke depressie heeft. Tot nu toe werden depressies na een dotterbehandeling behandeld met antidepressiva, die bij langdurig gebruik echter vervelende bijwerkingen hebben.

Voor het onderzoek werden veertig personen die minder dan zes maanden geleden een dotterbehandeling hadden ondergaan en bij wie een milde tot matige depressie was vastgesteld in twee vergelijkbare groepen verdeeld. De ene groep kreeg saffraancapsules (2 x 15 mg/dag), de andere fluoxetine, een gangbaar antidepressivum. De resultaten na zes weken waren voor beide groepen gelijk: de depressie was significant verminderd. De saffraan liet dus dezelfde antidepressieve werking zien als bij een behandeling met fluoxetine. Daarnaast heeft saffraan nog andere gunstige eigenschappen voor patiënten met kransslagaderaandoeningen, zoals verlaging van de bloeddruk. Saffraan lijkt daarmee een interessant alternatief voor de gebruikelijke antidepressiva bij depressieve klachten na een dotterbehandeling.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2014, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/3 | volgende   [RSS]
Groene antibiotica in de veeteelt  (07-08-2015)
Van een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Indiase melkveehouders en dierenartsen is een interessant filmpje gemaakt.
Rozemarijn veelbelovend voor geheugenverlies  (22-06-2015)
Rozemarijnextract lijkt leeftijdgebonden geheugenverlies te verbeteren.
Minder depressief met saffraan  (15-06-2015)
Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.
Kan Javathee helpen bij obesitas en diabetes?  (08-06-2015)
Javathee wordt in Indonesië veelvuldig toegepast bij met name nierstenen. Nieuw onderzoek laat zien dat dit kruid veelbelovend is bij de behandeling van obesitas en diabetes type 2.
Ayurveda-kruiden bij diabetes  (01-06-2015)
De Ayurveda is een van oorsprong Indiase levenswijze. Binnen de Ayurveda wordt onder gezondheid verstaan dat lichaam, geest en ziel in harmonie zijn met zichzelf en met hun omgeving. Gezondheidsproblemen worden behandeld met een persoonsspecifieke combinatie van reinigingskuren, dieetadviezen, kruiden en mentale begeleiding. Hoe gaat de Ayurveda om met diabetes?
Zuurzak bij kanker: potentie of hoax?  (25-05-2015)
Zuurzak is de grappige naam van een interessante vrucht uit het Amazonegebied en het Caribisch gebied. De vrucht en de boom (Asimina triloba) waaraan de vruchten groeien worden van oudsher gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde van tropisch Amerika. Vandaag de dag worden zuurzakproducten aangeprezen als 'natuurlijke kankerkillers' en '10.000 keer sterker dan chemotherapie'. Maar wat zegt de moderne wetenschap van de werking van zuurzak?
De wetenschap over traditionele Chinese geneeskunde  (10-02-2015)
Het Amerikaanse wetenschapsblad Science kwam onlangs met een supplement dat geheel gewijd is aan TCM (traditionele Chinese geneeskunde).
Klimop van nul tot nu  (07-04-2014)
Klimop werd al in het oude Egypte en Griekenland gebruikt bij verschillende kwalen. Komen die gebruiken overeen met de toepassingen nu of zijn er tegenwoordig geheel andere inzichten?
Inzet van kruiden in de veeteelt  (31-03-2014)
Al eerder berichtten we over het gebruik van kruiden bij huisdieren. Maar ook binnen de veeteelt wordt steeds vaker gebruik gemaakt van natuurlijke alternatieven, zowel bij de biologische als bij de niet-biologische veeteelt.
Geelwortel (kurkuma) verlaagt de kans op diabetes type 2  (24-03-2014)
Het voorstadium van diabetes kan afgeremd worden door gebruik van een kurkuma-extract. Een Amerikaanse studie laat dit zien.
 
pagina 1/3 | volgende   [RSS]
 © 2017 Infofyto.nl  •  Powered by beat247