Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Minder depressief met saffraan

Foto: Safa Daneshvar
15-06-2015

Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.

Saffraan wordt verkregen uit de gedroogde stempels van de saffraankrokus (Crocus sativus). 90% van de saffraan wordt in Iran geproduceerd. Het is dan ook niet toevallig dat veel onderzoek naar saffraan door de universiteit van Teheran wordt uitgevoerd.

In 2013 werd onderzoek gedaan naar de werking van saffraan bij mensen met depressieve klachten, meer specifiek bij depressies na een dotterbehandeling. Zo’n 50% van de patiënten met een aandoening van de kransslagader heeft namelijk last van depressieve symptomen, waarvan 20% een aanzienlijke depressie heeft. Tot nu toe werden depressies na een dotterbehandeling behandeld met antidepressiva, die bij langdurig gebruik echter vervelende bijwerkingen hebben.

Voor het onderzoek werden veertig personen die minder dan zes maanden geleden een dotterbehandeling hadden ondergaan en bij wie een milde tot matige depressie was vastgesteld in twee vergelijkbare groepen verdeeld. De ene groep kreeg saffraancapsules (2 x 15 mg/dag), de andere fluoxetine, een gangbaar antidepressivum. De resultaten na zes weken waren voor beide groepen gelijk: de depressie was significant verminderd. De saffraan liet dus dezelfde antidepressieve werking zien als bij een behandeling met fluoxetine. Daarnaast heeft saffraan nog andere gunstige eigenschappen voor patiënten met kransslagaderaandoeningen, zoals verlaging van de bloeddruk. Saffraan lijkt daarmee een interessant alternatief voor de gebruikelijke antidepressiva bij depressieve klachten na een dotterbehandeling.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2014, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/4 | volgende   [RSS]
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
Gojibes – een échte superfood?  (15-03-2017)
Chiazaad, quinoa, chlorella... Exotische en vaak dure voedingsmiddelen of toevoegingen die allerlei gezonde eigenschappen worden toegedicht. In de meeste gevallen valt dat bij nadere beschouwing nogal mee en zijn er dichter bij huis (en veel goedkoper) groentes, zaden en vruchten te vinden die zeker zo gezond of veel gezonder zijn. De gojibes lijkt echter een uitzondering.
Kan knoflook Alzheimer uitstellen?  (10-03-2017)
Alzheimer betekent de geleidelijke achteruitgang van belangrijke functies: het visuele en verbale geheugen, maar ook het vermogen tot aandacht en het uitvoeren van dagelijkse taken. Knoflook heeft verschillende gezonde eigenschappen, waaronder het beschermen van de hersenen tegen schade door veroudering.
Groene antibiotica in de veeteelt  (07-08-2015)
Van een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Indiase melkveehouders en dierenartsen is een interessant filmpje gemaakt.
Rozemarijn veelbelovend voor geheugenverlies  (22-06-2015)
Rozemarijnextract lijkt leeftijdgebonden geheugenverlies te verbeteren.
Minder depressief met saffraan  (15-06-2015)
Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.
Kan Javathee helpen bij obesitas en diabetes?  (08-06-2015)
Javathee wordt in Indonesië veelvuldig toegepast bij met name nierstenen. Nieuw onderzoek laat zien dat dit kruid veelbelovend is bij de behandeling van obesitas en diabetes type 2.
Ayurveda-kruiden bij diabetes  (01-06-2015)
De Ayurveda is een van oorsprong Indiase levenswijze. Binnen de Ayurveda wordt onder gezondheid verstaan dat lichaam, geest en ziel in harmonie zijn met zichzelf en met hun omgeving. Gezondheidsproblemen worden behandeld met een persoonsspecifieke combinatie van reinigingskuren, dieetadviezen, kruiden en mentale begeleiding. Hoe gaat de Ayurveda om met diabetes?
 
pagina 1/4 | volgende   [RSS]
 © 2017 Infofyto.nl  •  Powered by beat247