Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Minder depressief met saffraan

Foto: Safa Daneshvar
15-06-2015

Saffraan is bekend als keukenkruid met een verfijnde smaak en de eigenschap voedsel zonnig geel-oranje te kleuren, maar het blijkt ook te zorgen voor een zonniger humeur.

Saffraan wordt verkregen uit de gedroogde stempels van de saffraankrokus (Crocus sativus). 90% van de saffraan wordt in Iran geproduceerd. Het is dan ook niet toevallig dat veel onderzoek naar saffraan door de universiteit van Teheran wordt uitgevoerd.

In 2013 werd onderzoek gedaan naar de werking van saffraan bij mensen met depressieve klachten, meer specifiek bij depressies na een dotterbehandeling. Zo’n 50% van de patiënten met een aandoening van de kransslagader heeft namelijk last van depressieve symptomen, waarvan 20% een aanzienlijke depressie heeft. Tot nu toe werden depressies na een dotterbehandeling behandeld met antidepressiva, die bij langdurig gebruik echter vervelende bijwerkingen hebben.

Voor het onderzoek werden veertig personen die minder dan zes maanden geleden een dotterbehandeling hadden ondergaan en bij wie een milde tot matige depressie was vastgesteld in twee vergelijkbare groepen verdeeld. De ene groep kreeg saffraancapsules (2 x 15 mg/dag), de andere fluoxetine, een gangbaar antidepressivum. De resultaten na zes weken waren voor beide groepen gelijk: de depressie was significant verminderd. De saffraan liet dus dezelfde antidepressieve werking zien als bij een behandeling met fluoxetine. Daarnaast heeft saffraan nog andere gunstige eigenschappen voor patiënten met kransslagaderaandoeningen, zoals verlaging van de bloeddruk. Saffraan lijkt daarmee een interessant alternatief voor de gebruikelijke antidepressiva bij depressieve klachten na een dotterbehandeling.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2014, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/4 | volgende   [RSS]
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
Gojibes – een échte superfood?  (15-03-2017)
Chiazaad, quinoa, chlorella... Exotische en vaak dure voedingsmiddelen of toevoegingen die allerlei gezonde eigenschappen worden toegedicht. In de meeste gevallen valt dat bij nadere beschouwing nogal mee en zijn er dichter bij huis (en veel goedkoper) groentes, zaden en vruchten te vinden die zeker zo gezond of veel gezonder zijn. De gojibes lijkt echter een uitzondering.
Kan knoflook Alzheimer uitstellen?  (10-03-2017)
Alzheimer betekent de geleidelijke achteruitgang van belangrijke functies: het visuele en verbale geheugen, maar ook het vermogen tot aandacht en het uitvoeren van dagelijkse taken. Knoflook heeft verschillende gezonde eigenschappen, waaronder het beschermen van de hersenen tegen schade door veroudering.
Groene antibiotica in de veeteelt  (07-08-2015)
Van een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Indiase melkveehouders en dierenartsen is een interessant filmpje gemaakt.
 
pagina 1/4 | volgende   [RSS]
 © 2018 Infofyto.nl  •  Powered by beat247