Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Natuurlijke afslankproducten

26-06-2012

Afslanken met kruidenpreparaten lijkt aanlokkelijk: weinig moeite en puur natuur. Helaas zijn deze producten niet altijd zo onschuldig als ze lijken.

Het Lareb registreert en evalueert bijwerkingen van geneesmiddelen. In 2011 zijn bij het Lareb tweemaal bijwerkingen gemeld na het gebruik van het afslankpreparaat Green Coffee 800, dat via internet verkocht wordt. Ook de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwen voor dit product. Het bevat sibutramine zonder dat dat op het etiket vermeld staat. Sibutramine is als geneesmiddel tegen obesitas geschorst vanwege ernstige bijwerkingen.

Behalve Green Coffee 800 zijn meer afslankmiddelen in opspraak. Alleen in januari van dit jaar zijn er al 27 meldingen gedaan. In vijf van de gevallen leidde de bijwerking tot een ziekenhuisopname. Ingrediënten als Ephedra (verboden in Nederlandse waren) en coffeïne of plantenextracten die coffeïne bevatten kunnen in combinatie met elkaar nare bijwerkingen veroorzaken. Hartkloppingen, stress, hyperventilatie, hoofdpijn en hoge bloeddruk zijn allemaal als bijwerkingen gemeld. Eenmaal is zelfs een acute hartstilstand in verband gebracht met zo’n afslankproduct. Ook worden er vaak kruiden met een laxerende werking in deze middelen verwerkt. Dat kan leiden tot buikpijn, diarree en tekorten. Deze afslankmiddelen gebruiken in combinatie met reguliere geneesmiddelen is al helemaal geen goed plan; in sommige gevallen kan het leiden tot hartklachten of stoornissen in de nieren.

Gewicht verliezen met afslankpreparaten die u via internet bestelt is dan ook niet aan te raden. Mocht u er desondanks toch gebruik van willen maken, stel uw huisarts of therapeut dan op de hoogte.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247