Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Natuurlijke middelen bij hart- en vaatziekten

05-02-2013

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één in Nederland. Onderzoek laat zien dat verschillende plantaardige middelen een positief effect kunnen hebben op klachten of preventief kunnen worden gebruikt door mensen met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen.

Zo worden extracten van meidoornbladeren en –bloemen regelmatig met succes gebruikt als (aanvullende) behandeling van hartzwakte (hartinsufficiëntie). Onderzoeken met in totaal meer dan 4000 patiënten bevestigen dat meidoornextracten effectief zijn als aanvullende therapie bij de behandeling van chronisch hartfalen. Ook blijkt meidoorn een gunstig effect te hebben op het hartritme, de doorbloeding van het hart en het cholesterolgehalte en daarmee kan het preventief worden ingezet. Uit veiligheidsanalyses wordt duidelijk dat meidoorn zeer weinig bijwerkingen geeft en geen invloed heeft op de werking van andere geneesmiddelen die gelijktijdig worden genomen.

Duizendblad is een ander interessant kruid voor hart- en vaatziekten. Duizendblad wordt vaak gebruikt bij maagklachten, maar dier- en laboratoriumproeven tonen aan dat het kruid ook bloeddrukverlagende en vaatbeschermende kwaliteiten heeft. In tegenstelling tot meidoorn is er nog te weinig onderzoek bij mensen gedaan om definitieve uitspraken te kunnen doen over de werking van duizendblad, maar veelbelovend is het kruid zeker.

Cranberry’s zijn nog zo’n interessant natuurlijk middel. Er is veel onderzoek gedaan naar de antioxidant-werking en de ontstekingsremmende effecten van cranberry, maar regelmatig cranberrysap drinken lijkt ook het risico op hart- en vaataandoeningen te verkleinen. Waar dat precies door komt moet nog verder bestudeerd worden, maar aangetoond is dat het drinken van cranberrysap een waardevolle – en lekkere – aanvulling op het dagelijks voedingspatroon is.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 3
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247