Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Pepermuntolie bij prikkelbare darm

20-10-2011

Pepermuntolie wordt al eeuwenlang gebruikt bij spijsverteringsklachten. In Australië wordt het algemeen in de huisartsenpraktijk voorgeschreven bij prikkelbare darmsyndroom (PDS). De olie heeft een aantoonbaar antibacteriële werking en is zelfs werkzaam tegen antibioticaresistente bacteriën. Bovendien werkt pepermuntolie krampstillend en windafdrijvend, en bevordert het een normale stoelgang.

PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Oorzaken van PDS kunnen gezocht worden in onder andere stress en spanningen, maar ook in het gebruik van geneesmiddelen zoals maagzuurremmers of antibiotica.

Medicatie bij PDS richt zich vooral op het onderdrukken van de klachten: middelen tegen diarree of verstopping bijvoorbeeld. Deze middelen kunnen niet te lang achter elkaar gebruikt worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt nu dat het gebruik van pepermuntolie in maagsapresistente capsules bij alle vormen van PDS zinvol is, zowel bij diarree als bij verstopping of een mengvorm van de twee.

In de voorgeschreven doses is pepermuntolie volkomen veilig. Bijwerkingen komen niet veel voor, maar branderigheid rondom de anus en misselijkheid kunnen in sommige gevallen optreden. Wanneer u een galwegafsluiting, galblaasontsteking of ernstige leverschade heeft, wordt pepermuntolie afgeraden.

Pepermuntolie in maagsapresistente capsules is in Nederland niet te koop. In Duitse apotheken kan het wel gekocht worden. De plant pepermunt is ook onderdeel van het geneesmiddel Iberogast, dat in Nederland is geregistreerd voor maagdarmklachten.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2011, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247