Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Plantaardige alternatieven voor statines

20-03-2017

Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.

Statines hebben bewezen preventief werkzaam te zijn bij patiënten die al eens een hartaanval hebben gehad en ook een verhoogd cholesterol hebben. Ze zorgen er dus voor dat er beduidend minder kans is op een volgende (mogelijk dodelijke) aanval. In de primaire preventie – wanneer er nog geen hartaanval is geweest maar er wel sprake is van te hoge cholesterolwaarden – is het echter de vraag of de voordelen van het gebruik van statines opwegen tegen de nadelen. Binnen de wetenschap zijn de meningen hierover verdeeld. Er zijn verschillende onderzoeken met tegengestelde uitkomsten. Toch neemt het aantal mensen dat statines krijgt aanbevolen toe, als gevolg van aanscherping van medische richtlijnen. Voor de groep patiënten die vanwege bijwerkingen, intolerantie of persoonlijke voorkeur geen statines kan of wil gebruiken, zijn verschillende onderzoeken naar plantaardige alternatieven naast elkaar gelegd. Hieruit bleek dat rode gistrijst (Monascus purpureus) van alle onderzochte plantaardige middelen de meest significante verlaging van het cholesterol liet zien. Knoflookpoeder kan ook een bescheiden bijdage leveren aan cholesterolverlaging. Vezels zoals in vlozaad of haverzemelen, producten van artisjokbad en zuurbes zijn mogelijk ook bruikbaar.

Een punt van aandacht is dat de inhoud van de vele producten met rode gistrijst die te koop zijn nogal verschillen. Hoe effectief zo'n product is, hangt af van de specifieke gistsoort,het fermentatieproces en de sterkte. De meest werkzame stof in rode gistrijst heet monacolin K. Dit zit 10 tot 20 mg in een dagdosering. Ook andere stoffen dragen bij aan het effect. Monacolin K is zelf een statine. Daarom kunnen erg gevoelige mensen van rode gistrijst dezelfde bijwerkingen krijgen als van statines. Sommige plantencombinaties kunnen voor die gevoelige mensen wel een uitkomst zijn. Hier zou meer onderzoek naar moeten komen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2016, nr. 1
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247