Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Plantaardige anticonceptie?

Foto: IEZ, etnobotanie.nl
10-02-2018

Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

In oude medische geschriften zijn recepten te vinden met planten die voor geboortebeperking moesten zorgen. In verschillende culturen – zowel in het oosten als het westen – was dit een gevoelige of zelfs verboden kwestie, waardoor de recepten weinig aanwijzingen bevatten over de praktische toepassing van de planten. De meeste kennis zal dan ook mondeling zijn overgebracht.

Zo werd granaatappel in de Griekse en Romeinse oudheid gebruikt als anticonceptie. In Europa, India, Oost-Afrika en de Pacifische gebieden wordt granaatappel vandaag de dag nog steeds gebruikt, al is er geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat granaatappel ook daadwerkelijk effect heeft op de vruchtbaarheid bij de mens. Wel is aangetoond dat granaatappel een anticonceptieve werking heeft bij proefdieren.

Ook silphium, een plant die voorkwam in het oude Griekenland, werd in die tijd gebruikt als anticonceptie. Uit oude teksten valt op te maken dat silphium ook werd gebruikt om een abortus op te wekken. Deze plant was zo populair dat er meer vraag dan aanbod was waardoor de plant uiteindelijk uitgestorven is.

Duivelsdrek komt uit hetzelfde geslacht als silphium (Ferula) en werd gebruikt als silphium niet beschikbaar was. Modern onderzoek heeft inmiddels een anticonceptieve en abortieve werking laten zien van zowel duivelsdrek als van verschillende andere Ferula-soorten, zoals reuzenvenkel. De een werkt sterker dan de ander, maar het maakt duidelijk waarom de oude Grieken silphium zo waardeerden.

In de tijd van de heksenvervolgingen was het levensgevaarlijk om teksten achter te laten over planten die als anticonceptie werkten of een abortus opwekten. Toch zijn er ook in de middeleeuwen onverwachte bronnen te vinden, namelijk de verslagen van de Inquisitie. Zo blijkt uit het verslag van het verhoor van ene Béatrice, beschuldigd van ketterij, dat zij op de hoogte was van planten met een anticonceptieve werking.

Wilde peen is een plant die nauwelijks voorkomt in oude geschriften, maar die nu nog steeds op veel plaatsen ter wereld in gebruik is, bijvoorbeeld in India maar ook op het platteland van de Appalachen in de Verenigde Staten. Waarschijnlijk is de kennis over deze plant dan ook mondeling overgedragen. Uit onderzoek blijkt dat de zaden van de wilde peen inderdaad voorkomen dat een bevrucht eitje kan innestelen.

Opvallend in de oude teksten is dat de werking van de planten soms 'gecodeerd' wordt beschreven wanneer de schrijver – of de omgeving – tegen abortus of geboortebeperking was. Het effect werd dan bijvoorbeeld als gevaarlijke bijwerking beschreven, of als: wekt de menstruatie op. Soms werd zelfs geschreven dat een plant de vruchtbaarheid bevorderde wanneer het feitelijk om een voorbehoedsmiddel ging. Modern onderzoek zou deze oude teksten kunnen ontcijferen en zo tot een breder assortiment niet-hormonale voorbehoedsmiddelen kunnen komen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2017, nr. 4
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2020 Infofyto.nl  •  Powered by beat247