Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

F.A.Q. Veelgestelde vragen

Vragen die bij het NVF-bureau zijn binnengekomen:

Verboden kruidenVR: Welke kruiden zijn of worden binnenkort verboden?


A: Geen enkel kruid dat u zelf in de tuin heeft is verboden. Elk eventueel verbod betreft de verkoop. Hiervoor moet onderscheid worden gemaakt tussen kruidengeneesmiddelen en kruidenproducten, die vallen onder de voedingsmiddelen. Geneesmiddelen moeten geregistreerd zijn VOORDAT ze verkocht mogen worden. U vindt diverse voorbeelden van kruidengeneesmiddelen op deze site. Er bestaan daarnaast veel meer medicinale planten (ook op deze site beschreven). De verkoop daarvan, als voedingsmiddel, is verboden voor een aantal (ongeveer 40) planten, en daarnaast mogen aristolochiazuren en pyrrolizidinenalkaloïden niet meetbaar aanwezig zijn in het te verkopen product. Gedetailleerde informatie staat op de website van de nieuwe VWA.

BijwerkingenVR: Waar vind ik informatie over bijwerkingen van kruiden?


A: Of kruiden bijwerkingen hebben hangt vooral af van de bereiding en de dosering. Indien u kijkt bij Preparaten A-Z, vindt u bij elk preparaat de bijwerkingen; ook op de bijsluiters staat dit. Bij de bereidingen als los kruid hebben we alle meldingen en waarschuwingen (wereldwijd) van WHO, EMA en ESCOP vermeld. Zie ook de vraag hieronder: bij de daar genoemde meldingsinstituten is op te vragen wat er gemeld is (in Nederland).

VR Waar kan ik bijwerkingen melden die ik heb gekregen van kruiden?


A: Bijwerkingen kunnen worden gemeld bij het nationaal bijwerkingencentrum Lareb of bij het IVM Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik).

VeiligheidVR Zijn alle kruiden veilig?


A: Het feit dat iets als kruid wordt verkocht is op zichzelf geen garantie voor veiligheid. Er zijn ook veel giftige planten. Maar bij de middelen die in Nederland op de markt zijn voor consumenten, zowel als warenwetproduct of als geneesmiddel, zijn zelden tot nooit vergiftigingen voorgekomen. Gedetailleerde informatie is op te vragen bij het vergiftigingencentrum van het RIVM. De belangrijkste risico’s zijn verwisseling/vervalsing (al of niet met opzet), overdosering en interacties. Zie voorbeelden hieronder.
Het kan altijd voorkomen, zoals ook bij voedingsmiddelen, dat u allergisch bent voor een of meer bestanddelen van plantaardige geneesmiddelen. Stopt u in dat geval met het gebruik en raadpleeg een deskundige.
Indien u zelf kruiden teelt of verzamelt en deze wilt gaan gebruiken, zorg dan dat u goed weet wat u doet. Gevaar voor verwisseling of overdosering is dan aanwezig.

VR: Kunt u voorbeelden geven van gevaren van kruiden?


A: De belangrijkste risico’s zijn verwisseling (per abuis), vervalsing (met opzet), overdosering en interacties.

Verwisseling/vervalsing/vervuiling


Het belangrijkste risico is dat van verwisseling/vervalsing. Eenmaal heeft een leverancier van kruidenontbijtthee met steranijs per abuis een verkeerde soort ingekocht en toen zijn enkele mensen in het ziekenhuis terecht gekomen; de symptomen waren onder meer hallucinaties. De VWA controleert regelmatig of producten niet zijn vervuild met PAK’s of zware metalen. Zie website VWA voor details over kruidenpreparaten. Bij geregistreerde kruidengeneesmiddelen zijn door de controle vooraf vrijwel geen problemen op dit gebied.

Overdosering


Een voorbeeld: Een fabrikant heeft een alcoholisch extract van groene thee op de markt gebracht en dit gaf zeer veel klachten door overdosering van bepaalde bestanddelen; vervolgens is dit product uit de handel genomen.

Bijwerkingen en interacties


Bijwerkingen en interacties zijn tot heden in Nederland niet alarmerend geweest. Bekend is dat bij het gebruik van Hypericum perforatum (sint-janskruid) bepaalde reguliere medicijnen sneller afbreken, zoals bepaalde typen anticonceptiepillen, waardoor wel eens een doorbraakbloeding ontstaat. Verschillende plantaardige geneesmiddelen zoals knoflook, ginseng, ginkgo en gember werken bloedverdunnend zodat u moet oppassen als u ook acetylsalicylzuur (acetosal), carbasalaatcalcium Ascal(R), Aspirine(R) of andere bloedverdunners slikt. Er zijn planten zoals fenegriek, knoflook, bitterkomkommer en olijfblad, die het bloedsuikergehalte verlagen; hierop dient u alert te zijn als u diabetes patiënt bent. In het algemeen kunnen plantaardige geneesmiddelen het effect van andere medicijnen versterken als ze hetzelfde effect nastreven.
Bij het nationaal bijwerkingencentrum Lareb of bij het IVM Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik kunt u bijwerkingen en interacties melden en deze per product opvragen.

Geen effectVR: Ik heb een plantaardig product (botanical) of kruidengeneesmiddel gebruikt en mijn klacht is na enkele weken niet verdwenen of zelfs verergerd, wat nu?


A: Stop met het gebruik, bewaar de verpakking en bijsluiter, en raadpleeg een deskundige (apotheker, arts of complementair therapeut).
 © 2021 Infofyto.nl  •  Powered by beat247