Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Verbeterde vruchtbaarheid door planten

Foto: M. van Kregten
10-04-2018

In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?

Een onderzoek dat zich richtte op het gebruik van vruchtbaarheidsbevorderende planten in Noord-Amerika in de periode 1492-1899 heeft uitgezocht welke moderne verklaringen voor de werking van deze planten kunnen worden gegeven. Het bleek dat monnikspeper inderdaad voor verbeterde conceptiecijfers zorgt. Ook leidt het gebruik van monnikspeper tot een hoger aantal levend geboren kinderen. Dit komt doordat monnikspeper de luteale fase verlengt: de vruchtbare periode in de menstruatiecyclus. Bij een korte luteale fase is de kans op een zwangerschap zeer klein.

Een andere interessante plant die werd meegenomen in het onderzoek is de Amerikaanse sneeuwbal, een familielid van de Gelderse roos.. Dit is een snelwerkende, veilige en effectieve plant die in de hedendaagse fytotherapie wordt gebruikt om miskramen te voorkomen en de pijn van barensweeën te verlichten. De plant wordt aangeraden aan vrouwen bij wie de onvruchtbaarheid in verband gebracht wordt met frequente miskramen.

Hartgespan is een bloeiend kruid dat in de moderne kruidengeneeskunde wordt gebruikt om de bevalling te ondersteunen. In onderzoeken met proefdieren heeft hartgespan baarmoederstimulerende effecten laten zien.

Traditioneel gebruik van plantaardige geneesmiddelen zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het behandelen van onvruchtbaarheid, omdat medicinale planten de kosten van medisch geassisteerde voortplantingstechnieken kunnen verlagen en het slagingspercentage kunnen verhogen.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2017, nr. 4. Artikel over het boek Complementary, Alternative, and Traditional Medicine - Prospects and Challenges for Women’s Reproductive Health door Jennie M. Hornosty, Maria Costanza Torri.
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247