Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Waarom hebben Fransen minder hart- en vaatziekten?

Foto: A.Elling
15-07-2012

Fransen eten veel verzadigde vetten. Ongezond, zou je denken. Maar in Frankrijk komen vreemd genoeg weinig hart- en vaatziekten voor, terwijl verzadigde vetten als veroorzakers van deze ziekten gelden. Hoe kan dat?

In de afgelopen tien jaar werd resveratrol vaak gezien als het wonderstofje dat de Fransen gezond houdt. Resveratrol komt voor in rode wijn, maar ook in verse druiven of druivensap, bessen en pinda’s. Daarnaast worden er resveratrol-supplementen te koop aangeboden. Resveratrol zou tegen veroudering en bij ontsteking helpen, en zelfs tumorremmend kunnen zijn. Ook zou het een positief effect hebben bij patiënten met diabetes, obesitas, chronische longziekten en aderverkalking.
Deze positieve effecten zijn waargenomen in allerlei onderzoeken, maar tot recent was er nog nauwelijks onderzoek naar de effecten bij mensen. En wat in een reageerbuis of bij proefdieren gebeurt, hoeft niet automatisch hetzelfde effect te hebben op mensen. Nu zijn er toch een aantal studies beschikbaar en met elkaar vergeleken.

Uit de studies bleek onder meer dat er veel verschillen zijn tussen individuele proefpersonen. De onderzoekers denken dan ook dat er meer speelt dan alleen de inname van resveratrol, een combinatie met andere voedingsstoffen bijvoorbeeld. Resveratrol blijkt weliswaar de potentie te hebben om de gezondheid te verbeteren, maar de optimistische claims van de supplementenfabrikanten zijn bij lange na niet bewezen. Daarvoor is meer langetermijnonderzoek bij gezonde en zieke mensen nodig.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2012, nr. 2
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247