Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Wondgenezing met honing

20-10-2011

Honing is niet alleen lekker, maar kan ook medicinaal zijn. Verwerkt in crèmes, zalven of verbanden kan het de genezing van allerlei wonden bespoedigen. Bij eczeem en brand-, incontinentie- en smetwonden kunnen medicinale honingproducten een goed alternatief zijn voor antibiotica en hormoonzalven.

Honing werkt antibacterieel en ontstekingsremmend, maar verschillende soorten honing hebben elk hun eigen specialiteit. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat Nieuw-Zeelandse Manuka-honing zelfs antibacterieel werkt bij bacteriestammen die resistent zijn tegen antibiotica, en dat het een hoog gehalte aan antioxidanten bevat. Antioxidanten zijn belangrijk om weefselschade te voorkomen. Een combinatie van verschillende honingsoorten uit Chili bleek te zorgen voor bijzonder weinig litteken- of blaarvorming bij ernstige brandwonden. Boekweithoning zorgt dan weer voor een snelle heling van het wondoppervlak. Ook blijkt uit een onderzoek in een verpleeghuis met boekweithoning dat wondgeur bij chronische wonden flink vermindert. Angelloze bijen uit Costa Rica tenslotte produceren honing die zorgt voor een aanzienlijke reductie van bacteriestammen die veel voorkomen bij geïnfecteerde wonden.

Het is overigens niet aan te raden om honing uit de supermarkt op een wond te smeren. Honing die bedoeld is voor consumptie kan bacteriesporen bevatten die tot ernstige infecties kunnen leiden. Medicinale honing wordt onder strenge controle gezuiverd en gesteriliseerd en moet altijd geregistreerd zijn als medisch hulpmiddel.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2011 nr. 3
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247