Betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen

Zuurzak bij kanker: potentie of hoax?

25-05-2015

Zuurzak is de grappige naam van een interessante vrucht uit het Amazonegebied en het Caribisch gebied. De vrucht en de boom (Asimina triloba) waaraan de vruchten groeien worden van oudsher gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde van tropisch Amerika. Vandaag de dag worden zuurzakproducten aangeprezen als 'natuurlijke kankerkillers' en '10.000 keer sterker dan chemotherapie'. Maar wat zegt de moderne wetenschap van de werking van zuurzak?

Traditioneel worden alle delen van de zuurzakboom gebruikt: de bast, de bladeren, de wortels, de vruchten en de zaden. De verschillende delen worden gebruikt bij verschillende kwalen, variërend van diabetes en maagdarmstoornissen tot pijn en hoofdluis. Er bestaan verschillende onderzoeken die deze traditionele toepassingen onderbouwen, maar dit zijn voornamelijk laboratoriumonderzoeken of onderzoeken met proefdieren. De werking van zuurzak op mensen is nog relatief weinig onderzocht.

Hoe zit het dan met die anti-kankerwerking van zuurzak? Een rondje googlen op ‘zuurzak + kanker’ levert behoorlijk wat sites op waar vermeld wordt dat zuurzak ‘bewezen’ tegen kanker werkt, volledig veilig is en nog spotgoedkoop bovendien.

In reageerbuisonderzoek is inderdaad activiteit gevonden tegen gekweekte kankercellen. Ook is aangetoond dat bladextracten actief waren bij muizen met alvleesklierkanker en dat ze preventieve werking hadden bij huidtumoren. Dat klinkt veelbelovend. Maar zolang er geen klinisch onderzoek met menselijke vrijwilligers beschikbaar is, is het misleidend om te roepen dat zuurzak werkt tegen kanker. Er kunnen geen uitspraken gedaan worden over de werkzaamheid bij mensen zonder onderzoek dat die uitspraken ondersteunt. Ook de veiligheid van zuurzak is onvoldoende onderzocht. De hype die is ontstaan over de vermeende werking van zuurzak is daarom misleidend en onterecht. Het is zelfs kwalijk en onethisch te noemen omdat er valse verwachtingen worden gewekt bij kankerpatiënten. Ook kan het gevaarlijk zijn omdat mensen op eigen houtje gaan dokteren met deze preparaten en daardoor een adequate behandeling door artsen en specialisten uitstellen, met alle gevolgen van dien.

Meer onderzoek zou kunnen uitwijzen of zuurzakpreparaten zinvol en veilig zijn als (aanvullende) behandeling bij kankervormen. Maar tot die tijd past het om in de communicatie kritisch, bescheiden en terughoudend te zijn.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2014, nr 1
 

Alle artikelen in Actueel

pagina 1/5 | volgende   [RSS]
Sint-jansolie helpt wonden sneller te genezen  (10-06-2018)
Sint-janskruid is bekend als werkzaam plantaardig middel bij milde depressies. Maar sint-jansolie blijkt ook goed te werken bij het genezen van wonden.
Verbeterde vruchtbaarheid door planten  (10-04-2018)
In de loop van de geschiedenis werden verschillende planten gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voorbeelden zijn monnikspeper en zilverkaars. Kunnen deze plantaardige geneesmiddelen tegenwoordig ook een rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid?
Plantaardige anticonceptie?  (10-02-2018)
Ook voordat de anticonceptiepil was uitgevonden probeerden vrouwen hun vruchtbaarheid te reguleren. Dat gebeurde met behulp van verschillende planten. Sommige daarvan worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Mastiekhars: een traditioneel Europees kruidengeneesmiddel  (15-11-2017)
Wie naar Griekenland op vakantie gaat, komt daar in winkels en apotheken ongetwijfeld producten tegen van mastiek. Mastiek is de hars van de boom Pistacia lentiscus. Meestal wordt de variëteit Chia bedoeld, die op het eiland Chios groeit. Deze levert Masticha Chiou en Tsikla Chiou. immaterieel werelderfgoed volgens Unesco.
Terugbrengen antibioticagebruik bij kalveren  (06-11-2017)
Naast diverse kruidenmengsels zijn er nog meer natuurproducten die kunnen bijdragen aan minder antibioticagebruik in de veeteelt. Onderzoek bij geiten, koeien en varkens laat zien dat kleimineralen voor verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Vooral op het preventieve vlak bieden kleimineralen interessante mogelijkheden.
De ziekte van Lyme en fytotherapie: natuurlijke alternatieven bij de behandeling van Lyme  (12-07-2017)
De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor en een doeltreffende behandeling is tot dusver nog niet beschikbaar voor alle patiënten. Degenen die te maken krijgen met deze ziekte, zeker bij de chronische variant, komen dan ook vaak terecht bij een behandeling buiten het reguliere zorgcircuit. Het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie (NTvF) bracht, in samenwerking met ervaringsdeskundige Inge van Ulden, een special uit waarin kruiden die werkzaam zijn tegen deze infectieziekten worden besproken. Het complete nummer is hier te downloaden: Lyme-special NTvF.
Moringa: een wonderboom voor mens en dier?  (04-05-2017)
De moringa staat in de tropische delen van Azië al duizenden jaren bekend als een zeer voedzame plant die bovendien als geneeskrachtig kruid kan worden ingezet. Klopt dat en waar zou moringa dan voor gebruikt kunnen worden?
Bessen tegen bilharzia  (25-04-2017)
Bilharzia is een parasitaire aandoening die vooral voorkomt onder de armste bevolkingsgroepen van Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika. Onderzoeker Charles Lugt zocht in Ethiopië naar een goedkope oplossing en vond die in de buurt van het probleem.
Natuurlijke oplossing voor droge mond na chemotherapie  (18-04-2017)
Bepaalde chemotherapieën of de bestraling van mond of keel kan leiden tot een droge mond. Ook mensen die langdurig aan een hoge dosis morfine vastzitten kunnen er last van hebben. Een gel met plantaardig toevoegingen kan een oplossing bieden.
Plantaardige alternatieven voor statines  (20-03-2017)
Bij te hoge cholesterolwaarden worden meestal statines voorgeschreven. De bijwerkingen van statines zijn echter niet mals, met name voor mensen met een statine-intolerantie. Plantaardige middelen hebben deze bijwerkingen niet of minder.
 
pagina 1/5 | volgende   [RSS]
 © 2019 Infofyto.nl  •  Powered by beat247